Ne Zaman Emekli Olurum?

Bunu Paylaş:

2019 Ne zaman emekli olurum

Emeklilik ülkemizde üç temel kriter üzerine kurulmuştur. Emeklilik zamanı için gün sayanlar emekli olacakları tarihi öğrenmek için online hesaplama ve sorgulama hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı sosyal güvencelerinin tek çatı altında birleşmesi sonrasında, daha kolay erişilebilen ve mali açıdan sürdürülebilir bir sistem oluşturulmuştur.




16 Mayıs 2006 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu kısa ismiyle SGK çatısında birleşen sosyal güvenlik kurumlar yeni isimleri şöyle olmuştur:

  • Eski adıyla SSK, günümüzde 4A .
  • Eski adıyla BAĞ-KUR, günümüzde 4B .
  • Eski adıyla Emekli Sandığı, günümüzde 4C .

2019 Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Emeklilik tablosu, sosyal güvenlik kurumlarına göre değişiklik göstermekte olup uyulması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Emekli olabilmek için ülkemizde uyulması gereken şartlar ise; yaş, sigortalılık süresi ve prim günüdür. Bu üç şart genel olarak;

  • İlk sigorta girişi yapılan tarihe,
  • Sigortalının kadın ya da erkek olmasına,
  • Sigorta kolunun hangisi olduğuna göre değişiklik göstermektedir.





İlk sigorta giriş tarihi, sigortalılık süresini etkilediği için oldukça büyük önem taşımaktadır. Sigortalı olunması gereken süre kadın ve erkeklere göre değişiklik göstermektedir. Yaş kriteri de bağlı olunan kuruma ve sigortalının kadın ya da erkek olmasına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak kadınlar, erkeklere nazaran daha erken yaşta emekli olma hakkı kazanmaktadır.

E-SGK Üzerinden SSK (4A) Emeklilik Şartları Hesaplama

SGK web sitesi üzerinden emeklilik şartları online olarak sorgulanabilmektedir. Bu sorgulama sizin girdiğiniz bilgiler baz alınarak hesaplandığı için herhangi bir resmiyet taşımamaktadır. Bilgileri doğru olarak girmeniz, emeklilik şartlarınızı doğru şekilde sorgulayabilmeniz için önemlidir. Ne zaman emekli olabilirim ne kadar maaş alabilirim gibi çok merak edilen soruların cevaplarına online olarak ulaşmanız mümkündür. Ne zaman emekli olabileceğinizi ve şartlarını sorgulamak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

Öncelikle SGK Ne zaman emekli olurum bağlantısını tıklayın.

Açılan sayfada şu bilgileri girmeniz gerekmektedir:

Cinsiyet
Doğum tarihi
Hizmete başlama tarihi (Bilmiyorsanız E-Devlet sistemi üzerinden hizmet dökümü alabilir, tam olarak tarihi öğrenebilirsiniz.)
Erken yaşlanma ya da maluliyet bilgisi
SSK prim ödeme gün sayısı
Varsa diğer sandıklara ait gün sayısı
3600 günün doldurulduğu tarih
Fiili gün sayısı
Askerlik ya da sanatçı gün sayısı

Gerekli bilgileri doldurduktan sonra sayfanın altında yer alan ‘Gönder’ butonuna tıklamanız yeterlidir.
Girmiş olduğunuz bilgiler baz alınarak, emekli olabileceğiniz şartlar görüntülenecektir.

E-SGK Üzerinden BAĞ-KUR (4B) Emeklilik Şartları Hesaplama

Ne zaman emekli olurum BAĞ-KUR sorgulaması SGK resmî web sitesi üzerinden yapılabilmektedir.  Online olarak yapılabilen sorgulamalar sadece bilgi amaçlıdır ve sizin girdiğiniz baz alınarak hesaplamalar yapılmaktadır. BAĞKUR emeklilik şartları sorgulama işlemi için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

Sorgulama işlemi için BAĞ-KUR sorgulama bağlantısına tıklayın.

Açılan sayfada şu bilgileri girmeniz istenecek:

İstenen emeklilik türü
Cinsiyet
Doğum tarihi
Maluliyet var mı? sorusu için ‘evet ya da hayır’ seçeneği seçilmelidir.
Maluliyet var mı sorusunun cevabı evetse maluliyet derecesi yazılmalıdır.
Erken yaşlanma var mı? sorusu için ‘evet ya da hayır’ seçeneği seçilmelidir.
Bakıma muhtaç malül çocuğunuz var mı? sorusunun yanında bulunan kutucuk, varsa işaretlenmelidir.
Kutucuk işaretlendiğinde hemen altında bir seçenek daha çıkmaktadır. 01.10.2008 tarihi sonrasında bakılan toplam gün sayısı girilmelidir.
Yine altında ‘sadece yurtdışı borçlanması ile emekli olma istiyorum’ seçeneği bulunmaktadır. Böyle bir talebiniz varsa bu seçeneğin yanındaki kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir.
Bilgiler doldurulduktan sonra en altta yer alan ‘Tamam’ seçeneğinin tıklanması yeterlidir.
Sorgulama sonucunuz otomatik olarak yapılarak, BAĞ-KUR emeklilik şartlarınız görüntülenecektir.

E-SGK Üzerinden Emekli Sandığı (4C) Emeklilik Şartları Hesaplama

Emekli Sandığı sorgulaması için E-SGK web sitesine girebilirsiniz. Bu sorgulama için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

Emekli Sandığı (4C) emeklilik şartları sorgulama işlemi SGK 4C Sorgulama adresine giriş yapabilirsiniz.

Açılan sayfada şu bilgileri doldurmanız gerekecek:

Doğum tarihi
Cinsiyet
Yapılan hizmetler (Başlangıç ve bitiş tarihleri, hizmet türü seçilerek tek tek eklenecek)
Tüm bilgiler doldurulduktan sonra en altta yer alan ‘Hesapla’ butonuna tıklamanız yeterlidir.
Emekli Sandığı’na bağlı olarak ne zaman emekli olabileceğinizi ve şartlarınızı detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Emeklilik Şartları Sorgulama

Emeklilik şartları sorgulama E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Bu sorgulama işlemi için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Emeklilik şartları sorgulama için öncelikle E-devlet ne zaman emekli olurum adresine giriş yapmanız gerekmektedir.




Tıkladığınız açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneği tıklanarak, alternatif kimlik doğrulama seçeneklerinden biriyle sisteme giriş yapılmalıdır. En çok tercih edilen kimlik doğrulama yöntemlerinden biri olan E-Devlet şifresi ile doğrulamadır. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden temin etmeniz mümkündür.

Kimlik doğrulama işleminden sonra açılan sayfada ‘Sigorta Kolu’ ve ‘Hizmete Başlama Tarihi’ bilgileri girilmelidir.
Sigorta kolu seçiminde 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) ya da 4C (Emekli Sandığı) sosyal kurumlarından biri seçilmelidir.
Hizmete başlama tarihi ise ilk sigorta girişinin yapıldığı tarihtir. Bu tarihinde doğru yazılması, emeklilik şartlarının doğru şekilde sorgulanabilmesi için önemlidir.
Bilgiler girildikten sonra sayfanın altında yer alan ‘Sorgula’ seçeneğine tıklayarak, emeklilik şartları sorgulanabilmektedir.
E-Devlet Sistemi Üzerinden Hizmet Dökümü Sorgulama
Sigorta hizmet dökümünüzü sorgulamak, ilk sigorta başlangıç tarihinizi öğrenmek için hizmet dökümünüzü sorgulayabilirsiniz. Bu işlem E-Devlet sistemi üzerinden online olarak yapılabilmektedir.

Bu işlem için girmeniz gereken adresler şu şekildedir:

SSK (4A) hizmet dökümü sorgulama için tıklayın.  Kimlik doğrulama işlemini yaptıktan sonra sorgulama sonucunu detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
BAĞ-KUR (4B) hizmet dökümü sorgulama için tıklayın.   Kimlik doğrulama işlemi yapıldıktan sonra sorgulama işlemi sonuçlarını görüntüleyebilirsiniz.

Telefon Aracılığıyla Emeklilik Şartları Sorgulama

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Alo 170’i arayarak, telefon aracılığıyla emeklilik şartlarını sorgulamak mümkündür. Alo 170 SGK ile ilgili tüm sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bir numara olarak hizmet vermektedir. Alo 170’i aradığınız sırada yanınızda nüfus cüzdanınız bulunmanız faydalı olacak ve işlemlerin daha hızlı gerçekleşmesini sağlayacaktır. Alo 170’i arayarak; SSK (4A), BAĞ-KUR (4B) ya da Emekli Sandığı (4C) emeklilik şartları sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Telefon aracılığıyla yapılabilen sorgulamaların yanı sıra Alo 170’in resmî web sitesi üzerinden online olarak sorgulama yapmanız da mümkündür. www.alo170.gov.tr adresine giriş yaparak, ‘Canlı Destek’ bölümüne tıklayabilirsiniz. Bu bölümden online olarak danışmanlarla yazışabilir, emeklilik şartları sorgulamanızı yapabilirsiniz. Bu hizmet online olarak 7/24 verilmekte olup dilediğiniz zaman danışmanlarla birebir görüşme şansı sunmaktadır.

Emeklilik Şartları Tablosu

Kadın ve erkekler için emeklilik şartları tablosu aşağıda verilmiştir. Tabloda yer alan her üç kriterin birlikte sağlanması gerekmektedir.

 

Emeklilik Şartları Tablosu




Emeklilik şartları tablosunu excel dosyası olarak indirmek için tıklayın.

Emeklilik şartları tablosu



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir