Yapı İşlerinde COVID-19 Önlemleri Genelge

Bunu Paylaş:

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 20/03/2020 tarih 2020/9 sayılı genelgesinde yapı işlerinde ve şantiyelerde covid-19 önlemleri belirlenmiştir. Sözkonusu genelge şöyledir:




GENELGE NO: 2020/9

Dünya sağlık örgütü tarafından pandemi olarak belirtilen COVID-19 salgınının ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla hayata geçirilen bazı önlemler kapsamında kamu ve özel sektöre yönelik yapım ve denetim hizmetlerinin sağlıklı olarak yürütülmesi için aşağıdaki tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde işverenler; çalışanları ve çalışma çevresini etkilemesi mümkün ve muhtemel acil durumları belirleyecek ve bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirler alacaktır. İş yerlerinde virüsle ilgili bilgilendirme yapılacaktır. Bilgilendirmeler toplu halde yapılmayacaktır.

2. Şantiyede muhtelif yerlere okunaklı şekilde Sağlık Bakanlığının salgın hastalığa ilişkin alınması gereken tedbirlere ilişkin bilgilendirme afişleri asılacaktır.

3. Yatakhane, yemekhane ve sosyal tesis gibi toplu kullanım alanlarında yeterli doğal havalandırma olmaması durumunda, karbon filtre, elektrostatik filtre, hepafiltre, aktif oksijen ve UV teknolojisi kullanılan hava temizleme cihazları (kapasitesi m2/kişi sayısına uygun olarak) kullanılması değerlendirilmelidir.

4. Yatakhane, yemekhaneler, sosyal tesisler, servis taşımacılığı ile ulaşım gibi toplu kullanım alanlarında sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilecek, eğer hacimler yetersiz ise yemekhanelerde sosyal mesafeyi korumak amacıyla iş planını aksatmadan vardiyalı yemek uygulamasına geçilecektir. Yatakhanelerde sosyal mesafe açısından yetersizlik tespiti durumunda ek hacimler oluşturulacaktır. Toplu kullanım alanlarının günlük dezenfektasyonu sağlanacaktır.

5. Yatakhane, yemekhaneler, sosyal tesisler gibi Ortak malzeme kullanımının kesinlikle yasaklanacaktır. Tek ve şahsi malzeme (kâğıt havlu, tek kullanımlık bardak, sıvı sabunluk, paketli tuz/şeker/baharat, paket ekmek vb.) kullanımı sağlanacaktır.



6. Masa başı çalışılan alanlarda dönüşümlü ya da uzaktan çalışma sistemine geçilecek, ortak malzeme kullanımı (kalem, silgi, hesap makinası vb.) yasaklanacaktır.

7. Şantiye sahasında ateş ölçer, koruyucu eldiven, maske vb. malzemeleri bulundurulacak, şüpheli görülen durumlarda ölçümü alan yetkili tarafından vakit kaybedilmeden şüpheli kişi/kişilerin izole bir ortama alınarak sağlık kuruluşlarına (Alo 184), şantiye şefine, proje müdürüne bilgi verilecektir.

8. WC, Banyo gibi ıslak hacimlerin olduğu bölümlerde temizlik tedbirleri artırılacak, bu hususta Sağlık Bakanlığınca belirlenen önlemler alınacaktır. Şantiye sahasının muhtelif alanlarında dezenfektan bulundurulacak, kullanılması sağlanacaktır.

9. Şantiye sahasına rutin görevli personelin – hergün alanda bulunması zorunlu olan çalışanlar hariç – giriş ve çıkışları kontrol altına alınacaktır.

10. Dışarıdan gelen kamu görevlileri ve/veya yöneticileri dahil denetçi, müşavir, malzeme tedarikçisi vb. kişiler maske, eldiven olmadan ve ateş ölçerle ölçümleri yapılmadan şantiyeye alınmayacaktır.

11. Şantiyede baret, koruyucu eldiven, iş önlüğü gibi malzemelerin varsa ortak kullanımı kesinlikle yasaklanacaktır.

12. Bulaşma/yayılma risklerinin belirlenmesi, önlenmesi için alınması gerekli tedbirler, bulaşma oluşması durumunda alınacak tedbirler, salgın hastalığa ilişkin Sağlık Bakanlığının ilgili mevzuatı doğrultusunda ‘Risk ve Kontrol Planı’ oluşturularak belirlenecektir.




13. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 5’nci maddesi uyarınca işveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; işyerinde alman iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izleyecek, denetleyecek ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlayacaktır.

14. Sağlık Bakanlığının belirttiği tedbirlere harfiyen uyulacak, şüpheli her durumda Sağlık Bakanlığınca belirlenen “14 gün” kuralı işletilecektir ve takibi yapılacaktır.

15. Yapının projelendirme, yapı denetim ve müşavirlik hizmetlerini üstlenen kurum, kuruluş ile bürolar gerek ofis ortamında gerekse şantiye mahallinde sorumlulukları dahilinde yukarıda belirtilen tedbirleri alacaklardır, şantiye mahallinde alman tüm tedbirlere de uyacaklardır.

16. Şantiye içerisinde çalışan kişi sayısına bağlı olarak denetimleri yerine getirebilecek sayıda koordinatör ve denetim ekibi oluşturulacaktır. Bu ekip tarafından ekte gönderilen formlar tehlike geçene kadar düzenli olarak tutularak kontrol amiri ya da şantiye şefi tarafından muhafaza edilecektir.

Uygulamaların yukarıdaki açıklamalarımız doğrultusunda gerçekleştirilmesinin sağlanması için, Genelgenin iliniz dahilindeki kamu kurum ve kuruluşları ile yapı ruhsatı düzenleyen tüm kurumlara, yapının projelendirme, denetim ve müşavirlik hizmetlerini üstlenen kurum, kuruluş ile bürolara, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinizde görev yapan ilgili personele, yapı müteahhitlerine, ilgili meslek odalarına tebliğ edilmesi hususlarında bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Ekinde gerekli formların da bulunduğu pdf formatındaki Genelge için tıklayın.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir