Makinelerde Mekanik Tehlikeler ve Önlemler

Bunu Paylaş:

i) Zımpara taşları

 

zimpara-tasi-koruyucusu

Zımpara taşı koruyucusu




Hem elde kullanılan hem sabit tezgah üzerinde kullanılan zımpara taşları yalnızca işlem yapılacak kısımda açıklık bırakacak şekilde koruyucu içerisine alınmalıdır. Koruyucunun dış kısmına görülür şekilde taşın dönüş yönü ve maksimum devri işaretlenir.

 

j) Dönen bıçaklar

 

Dönen bıçaklar tamamen makine gövdesi içerisinde kalmadığı takdirde, yalnızca kesim yapılacak minumum açıklık bırakılarak koruyucu içerisine alınırlar. Bıçakların makine içerisinde bilendiği bir sistem varsa, kıvılcımlar nedeni ile yangına karşı da önlem alınmalıdır.

 

l) Freze bıçakları:

 

Tezgahlar üzerindeki freze bıçaklarının işlem yapılmayan kısımları sabit koruyucular içerisinde bulunmalıdır. Frezeye verilen parçalar, uygun bir tutucu (jig, robot) kullanılarak beslenmelidir.

 

Doğrusal Hareketten Kaynaklanan Tehlikeler:

 

a) Kesici bıçaklar:

Kağıt, cam, plastik, metal vb. malzemelerin kesim işlemini yapan bıçaklar genellikle aşırı keskindir ve tehlike oluştururlar. Bu nedenle bıçakların operasyon noktasında gerekli en küçük kısmı açık bırakılmalıdır. Kağıt giyotinlerinde, kağıt tutan kıskaç mekanizması devreye girmeden kesici bıçaklar hareket etmemelidir.

 

b) Zımparalar

 

paletli-zimpara-koruyucu

Paletli zımpara koruyucusu

 

Paletin yalnızca kullanılacak en küçük kısmı açıkta kalmalıdır ve bitiş noktalarında koruyucular bulunmalıdır.