Makinelerde Mekanik Tehlikeler ve Önlemler

Bunu Paylaş:

Bu yazıda bazı tipik tehlikeli makine fonksiyonlarına yer verilmiştir. Elbette liste genişletilebilir. Şekillerde hem tehlikeli durum hem alınacak önlem belirtilmiştir. Tehlikeli bölümler kırmızı renkte, güvenli durumlar ise yeşil renk ile gösterilmiştir.

Dönme hareketi

a) Düz şaft

duz-saft

Düz şaft dolanma tehlikesi





Şaft ne kadar pürüzsüz olursa olsun, gevşek elbise veya benzer malzemeyi üzerine çekerek dolama tehlikesi her zaman vardır. Şaft ne kadar hızlı dönerse, şafta yakın olan hava tabakası da o kadar hızlı hareket edecektir. Şaft yakınında hava tabakasının hareket etmesi bir alçak basınç alanı oluşturur ve bu nedenle bu bölgedeki malzeme (elbise, kumaş, çaput vb.) vakum etkisi ile  şaftın üzerine çekilir.

Koruyucu yapılamadığı durumlarda, şaftın üzeri gevşek bir malzemeyle sarılabilir. Malzeme en az 12mm kalınlığında olmalı ve sarıldıktan sonra kenarlar uygun şekilde birleştirilmelidir.

b) Çıkıntılı şaftlar

cikintili-saft

 

Şaft üzerindeki çıkıntılar elbise veya benzeri malzemelere takılmakla kalmaz ayrıca yaralanma tehlikesi de yaratır.

Bu kısımlar tamamen kapatılmış olmalıdır.

c) Birbirlerine ters yönde dönen silindirler:

makine-silindir-koruyucu

Ters yönde dönen silindirler ve koruyucuları




Silindirler arasında görece geniş boşluklar bulunduğunda el kol gibi uzuvlar için tehlike yaratmayacağı düşünülebilir ancak bu durumda da, kalender tezgahları gibi makinelerde, tüm vücudun silindirler arasına çekilmesi tehlikesi vardır. Bu nedenle her zaman silindir araları korunmuş olmalıdır.

 

kalender-silindir-tehlike

Silindirler tüm vücut sıkışma tehlikesi

 

silindir-koruyucu

Silindir koruyucular